Üniversite Mezunu İşçiler Sorunlarının Çözülmesini İstiyor

Kamuda çalışan üniversite mezunu işçiler Ankara’ya gelerek yaşadığı sorunları anlattı ve sorunların çözümü için soru önergesi verildi.


Üniversiteli İşçilerden Ankara Çıkartması
Üniversite mezunu kişiler kendi statülerine uygun iş bulamaması halinde işçi olarak çalışmaktadır. Üniversite mezunu işsizliğin artması nedeniyle bazı gençler de kendi meslekleri dışında da olsa bulduğu işlerde çalışıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde ve KİT’lerde bu şekilde pek çok işçi vardır. Kamuda istihdam edilmelerine rağmen memur ya da sözleşmeli personel değildirler. Üniversite mezunu kişiler işçi statüsünde istihdam edilmektedir. Bu durumda da bazı sorunlarla karşı karşıya olmaktan kurtulamıyorlar. 

Sorunlarını dile getirmek isteyen üniversiteli işçiler geçen hafta Ankara’ya bir ziyaret düzenleyerek yetkililerle konuştu ve sorunlarını dile getirdiler. Daha önce toplu sözleşme ile kendilerine bir takım vaatlerde bulunulduğunu hatırlattılar. Toplu sözleşme ile kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini istediler.  Ziyarette milletvekilleri ile bir araya gelme fırsatı yakaladılar. 

Bu ziyaretten sonra MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem tarafından mecliste soru önergesi verildi. İşçilerin dile getirdiği sorunlar bakanlığa iletilerek çözüm önerileri soruldu. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplanması istemi ile verilen önergede sorunlar anlatılarak çözüm önerileri soruldu. Üniversiteli işçilerle ilgili sorunlar anlatılarak bakanlığın bu sorunların çözümü için bir çalışması olup olmadığı soruldu. 

Önergede Neler Soruldu?
8 Temmuz 2019 tarihinde verilen soru önergesinde işçilerin pek çok sorunu dile getirilmiştir. Sorulan soruları şu şekilde özetlemek mümkündür.

4857 sayılı iş kanununa göre istihdam edilen üniversite mezunu işçiler, kendi mezuniyet alanları dışında çalıştırılmakta mıdır? Eğer çalıştırılıyorsa bu durumda işçiler körelecek ve mağdur olacaktır. Bu konuda bir çalışma yapılmakta mıdır?

Memur ve sözleşmeli personeller unvanlarına görevde yükselme hakkın sahiptir. Aynı üniversite ve aynı bölümden mezun olmuş olmasına rağmen görevde yükselme hakkı olmayan işçilerin durumu anayasa ile güvence altına eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

İşçi kadrosunda istihdam edilen üniversite mezunu işçiler memur ve sözleşmeli memurlar ile aynı işi yapmaktadırlar. Ancak memurluk statüsü verilmemektedir. Bu durumun sebepleri nelerdir? İlerde statü değişikliğine yönelik çalışma yapılacak mıdır?

Üniversite mezunu işçiler memurların sahip olduğu tayin, nakil, görevde yükselme, imza yetkisi gibi özlük haklarına sahip değildir. İşçilerin kendi görev alanında kalifiye eleman olarak istihdam edilmesi için bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılacak mıdır?

Verilen bu önerge Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanacaktır. Böylece üniversite mezunu işçilerin sorununa yönelik bir çözüm arayışında olunup olunmadığı ve çözüm sunulacaksa ne tip modeller üzerinde çalışıldığı belli olacaktır. 

Umarız ki en kısa sürede bu önerge yanıtlanarak çözüm önerisi sunulur. Bakanlıktan beklenen yanıt geldiği takdirde sitemizden sizlerle paylaşılacaktır.

KAYNAK : https://www.isilanlarikariyer.com/universite-mezunu-isciler-sorunlarinin-cozulmesini-istiyor-12873h.htm

BUNLARA GÖZ ATMADAN GEÇMEYİN

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu