‘Okudunuz da ne oldu?’ Kamuda bir garip dönence

 

‘Okudunuz da ne oldu?’ Kamuda bir garip dönence. 2015 TİS’inde yer alan ve imzalanan söz yerine getirilmedi.


Kamuda ‘Statü’ değişikliğinde ikinci perdeyi Çalışma Bakanlığı’ndan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’na açan üniversiteli işçiler 3 başlıkta özetlediler. Kadro istemediklerini ısrarla dile getiren çalışanlar sadece ‘statü’ değişikliğinin sorunu çözeceğini dile getirdiler. Üstelik yapılacak değişiklik kamuya ekstra maddi bir yük de getirmiyor. İşte detaylar…

Üniversiteli İşçiler Platformu sesini duyurmak amacıyla youtube üzerinden yayın yapan Türkiye Kamu-Sen TV’ye konuk oldu.

-Maddi yük getirmiyorlar

-TİS’de adları var fakat 5 yıldır çalışma yok

-Sadece ‘statü’ değişikliği istiyorlar

Üniversiteli İşçiler Platformu sesini duyurmak amacıyla youtube üzerinden yayın yapan Türkiye Kamu-Sen TV’ye konuk oldu. Platform üyelerinden Üniversiteli İşçi Cihan Demir, Türkiye Kamu-Sen TV Program Yapımcısı ve Türkiye Kamu Sen Basın Danışmanı Gökhan Altunkaş’ın sorularını yanıtladı ve statü değişikliği taleplerini bir kez daha yineledi.

Klashaber.com’da yer alan habere göre programa; Üniversiteli İşçilerin kim olduğunu anlatarak başlayan Cihan Demir: “Üniversiteli işçiler; 4857 sayılı iş kanununa tabi belediyelerde, kamu kurumlarında ve KİT’lerde kadrolu olarak çalışan İşçiler. Üniversiteli İşçiler dememizin sebebi bu kişilerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve hatta doktora mezunu kişiler olması. Diplomalı, kendini yetiştirmiş, geliştirmiş personel olmasıdır” dedi.

“Özlük haklarımız ile ilgili sıkıntılarımız var”

Üniversiteli işçi olarak yaklaşık 10 bin personelin istihdam edildiğini kaydeden Demir, bu sayının 5-6 bin civarının statü değişikliği ile memuriyet kadrolarına geçirilmek istediğini vurgulayarak birçok personelinde emekliliği yakın olmasından dolayı statü değişikliği istemediğini söyledi.

Özlük hakları ile ilgili sıkıntılar yaşadıklarını belirten Demir: “Biliyorsunuz kamuda çeşitli personel sınıfları var. Memurlara göre biz üniversiteli işçilerin özlük haklarında bazı eksiklikler var. Sayımız 10 bin civarı ama memuriyete geçmek isteyen 5-6 bin kişi. Doğum izni, süt izni, refakatçı izni, iş güvencesi gibi konularla ile ilgili sıkıntılarımız var. Örneğin bir özelleştirme durumunda bizim ne olacağımız belli değil. 4C’ye de geçebiliriz 4B’ye de geçebiliriz veya şu an çalıştığımızın daha altında bir pozisyonda da çalıştırılabiliriz. Nakil ve atama ile ilgili de sorunlarımız var. Yani biz de aile bütünlüğü sağlanamamış oluyor. Eşim başka yerde çalışıyorsa ben O’nun yanına gidemiyorum. Özellikle bu konudan mağdur çok fazla arkadaşımız var. Bunlarında haricinde aslında bizler için en önemlisi olan konu görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına giremememiz. Bu bizim aldığımız diplomaları sadece bir kağıt parçası konumuna sokuyor. Devletimize ve kurumumuza katkımız olsun diye okuduk ve bölümler bitirdik. Ama imza yetkimiz olmadığı ve bizlere bir sorumluluk verilemediği için şu anda pasif durumda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

“Maddi bir yük getirmiyoruz”

Yapılacak bir statü değişikliği ile işçilikten memurluğa geçmelerinin hazineye ek bir yük getirmeyeceğini de hatırlatan Demir: “Bizim işçilikten memurluğa geçmemiz durumunda maddi olarak çok ciddi bir yük olmayacak. Anayasa’nın eşitlik ilkesine dayanarak ve iş barışına katkı sağlayacağını düşünerek statü değişikliği istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2007 yılından bu yana mücadele içerisinde olduklarının da altını çizen Demir, taleplerinin daha önce örnekleri olduğunu ve bazı kurumlarda emsallerinin de olduğunu belirterek: “2007 yılından beri mücadele ediyoruz. 2007 yılında bir kanun çıktı. Çıkan kanunda bir kısım personel daimi işçi kadrolarına geçerken bir kısım personel de sözleşmeli statüye geçmiş. Daha sonra verilen haklarla sözleşmeli olanlar memurluğa geçerken, daimi işçi olanların önü kapanmış. 2008 yılından itibaren tamamen mücadeleye başladık. Siyasiler ve bürokrasiyle görüşmeler yaptık. Ama henüz sonuç alamadık. 2007 yılında çıkan yasanın ardından örnek olarak Çaykur’da bir kısım sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeye başlanmış ve bir kısım da kapsam dışı bırakılmış. Ancak Çaykur’da kapsam dışı kalanlar da 2011 yılında yeni bir düzenlemeyle memuriyet kadrolarına geçirilmiş. Yani talebimizin örnekleri mevcut. Emsalleri var” dedi.

“TİS’TE ADIMIZ VAR AMA ÇALIŞMA YOK”

2015 yılında memur sendikaları ile hükümet arasında imzalanan ve 2016-2017 yıllarını kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nin 36’ncı maddesinde üniversiteli işçilerin statü değişikliği ile ilgili çalışma yapılacağına dair ifade yer aldığını hatırlatan Demir: “2015 yılında yapılan ve 2016-2017 yıllarını kapsayan 3.dönem toplu iş sözleşmesinin 36’ncı maddesinin 1’inci bendinde ismimiz geçti. Aynı sözleşmenin yine 36’ncı maddesinin 2’nci bendinde yer alan 4C’li çalışanların 4B’ye geçirilmesi ile ilgili madde uygulandı ve bu arkadaşlarımız 4B’ye geçirildi ama bizimle ilgili bir çalışma halen yapılmadı. Bu konuda verdiğimiz dilekçelere hep yapılacaktır, çalışmalar sürdürülecektir şeklinde yanıtlar alıyoruz. Bu da bizim beklentimizi ve umudumuzu arttırıyor ama net bir cevap alamıyoruz. Okudunuz da ne oldu diyenler çoğunlukta bu da acı bir gerçek” şeklinde konuştu.

“STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Taleplerinin kadro değil statü değişikliği olduğunun bir kez daha altını çizen Demir, statü değişikliğini iş kaybı olmaması ve aile bütünlüğünün sağlanması adına istediklerini vurgulayarak: “Bu statü değişikliği bizim için çok önemli. Biz olaya maddi olarak bakmıyoruz. Sadece diplomalarımızın gerektirdiği şekilde çalışmak ve memurlarla aynı özlük haklarına sahip olmak istiyoruz. Bu durum Devletimize yük getirmiyor, kalifiye personel kazandıracak. Devletimiz, eğitime çok önem veriyor. Her şehirde bir üniversite açıyor. Git gide eğitim seviyesi yükseliyor. Devletimiz eğitime bu kadar önem veriyorken bu konuda da böyle davranılması bizi üzüyor. Kadro değil, statü istiyoruz. Devlet için iş kaybı olmaması, personelin iş hevesinin kırılmaması ve aile yaşamının önemi nedeniyle statü değişikliği istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Kamu-Sen’in de kendilerine her platformda destek olduğunu ve haklı taleplerini ilettiklerini kaydeden Demir, Türiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci başta olmak üzere tüm sendika yetkililerine teşekkür etti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Üniversite mezunu işçilere memurluk istiyoruz imza kampanyası başlattılar. Kampanyaya destek olmak için Tıklayınız

KAYNAK : https://sgkrehberi.com/haber/270204/okudunuz-da-ne-oldu-kamuda-bir-garip-donence.html

Türkiye Kamu-Sen YouTube Kanalı Program Linki : https://youtu.be/r3gEADwfWyY

Türkiye Kamu-Sen YouTube Kanalına Abone olmayı unutmayınız : https://www.youtube.com/channel/UCVNkSIN7eidle_k0w0nnSEQ

 

BUNLARA GÖZ ATMADAN GEÇMEYİN

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu